Економія на даху: чи вигідна власна СЕС бізнесу

Економія на даху: чи вигідна власна СЕС бізнесу

«Зелена» енергетика в Китаї вже може конкурувати з енергетикою викопного палива. Такі дані наведені в аналізі, який оприлюднили днями китайські дослідники. Україна в цій сфері також набирає обертів, але поки не на такому масштабному рівні. Поряд із вигодами «зеленої» генерації для домогосподарств, цей варіант отримання електроенергії може бути цікавий і бізнесу. Як бізнес може зменшити свої витрати на енергію, використовуючи власну сонячну електростанцію (СЕС) і як її встановити, розповіла Mind координатор напряму промислових сонячних електростанцій компанії «Атмосфера» Надія Самко.

Які проблеми вирішить СЕС

Для будь-якого підприємства електроенергія – значна частина операційних витрат. Навіть невеликий офісний центр щодня купує електрику для кондиціонерів і комп’ютерів, а для підприємств із потужним виробничим обладнанням ці витрати колосальні. Через зростання тарифів видатки на електроенергію все складніше контролювати.

Особливо актуальна ця проблема для підприємств, що зростають. Щоб оформити нову потужність, крім недешевих та тривалих дозвільних процедур, доведеться марнувати гроші на неофіційні платежі обленерго.

Щоб витрати на електроенергію припинили зменшувати маржу бізнесу, він може встановити СЕС і забезпечувати свої потреби самостійно. У світлий час доби підприємство працює на електроенергії з СЕС, а коли сонячного світла немає або недостатньо – добирає енергію з мережі.

Чи буде СЕС забезпечувати роботу тільки офісних комп'ютерів, чи цілого виробничого цеху – вирішувати клієнту. Мінімальна потужність станції – 3кВт, а максимальна обмежена тільки вільним місцем для фотомодулів. В разі потреби потужність станції можна збільшити швидко і без будь-якої бюрократії.

Звідки економія

Інвестиція бізнесу в СЕС окупиться за 5–6 років, а прослужить станція не менше 25 років. Чим вищий тариф, за яким підприємство купує електроенергію – тим швидше станція окупиться і дозволить генерувати енергію практично безкоштовно.

На тлі постійного підвищення тарифів сонячна енергія стає все доступнішою. За 20 днів вересня 2021 року ціни на оптовому ринку електроенергії «на добу вперед» зросли на 42%, порівнюючи з аналогічним періодом 2020-го. Водночас 2020 року Міжнародне енергетичне агентство визнало сонячну енергію найдешевшим видом електроенергії в історії.

Якому бізнесу підійде

Власна СЕС вигідна будь-якому бізнесу, який споживає енергію. Головна умова – вільне місце на даху чи на землі, куди можна встановити фотомодулі. Встановлюють СЕС будь-які підприємства: орендодавці приміщень, фермери, виробники обладнання та харчових продуктів, заправки.

Найбільший економічний ефект від сонячної генерації отримують підприємства, які споживають енергію переважно вдень та купують її за тарифом, вищим ніж 3 грн/кВт*год.

Володимир Хоменко, комерційний директор компанії NewTelco Ukraine про реалізований проєкт СЕС потужністю у 220 кВт: «СЕС у літній період забезпечує близько 8% загального енергоспоживання хабу. Відсоток здається незначним, але, якщо розглядати питання в розрізі зменшення викидів парникових газів та зменшення щомісячної оплати енергопостачальнику, ми будемо приємно здивованні. Адже оплата спожитої електроенергії становить до 20% операційних витрат нашої компанії. Тому економія, яку ми маємо завдяки власній сонячній генерації, дуже відчутна, і ми плануємо до березня 2022 року збільшити потужність СЕС до проєктної в розмірі 350 кВт».

Скільки триває підготовка та встановлення СЕС

Тривалість залежить від розміру об’єкта. Якщо станція невелика, підготовка і будівництво можуть тривати близько семи тижнів.

Будівництво станції – швидка процедура, яку можна завершити вже за три тижні. Але їй передують дослідження та отримання обов’язкових звітів. Фахівці впродовж місяця завершують підготовку й отримують усі необхідні документи. Щоб визначитися, де будувати СЕС, аналізують несучу спроможність даху та перевіряють, чи немає на земельній ділянці підземних комунікацій, які можна пошкодити під час будівництва станції.

Встановив і забув

СЕС дуже просто користуватися: вона генерує електроенергію, потребуючи мінімум уваги. Технічне обслуговування може виконувати штатний електрик підприємства.

Крім того, СЕС обладнані системою моніторингу, яка в реальному часі демонструє продуктивність станції. За її допомогою власник може проаналізувати статистику виробленої і спожитої енергії та пересвідчитися, що СЕС справно працює. Дані моніторингу дозволять вдосконалити режим роботи станції та наочно покажуть, скільки грошей вдалося заощадити завдяки СЕС. Ця інформація часто спонукає підприємців збільшити потужність станції.

Екологічно та вигідно

Насамперед український бізнес обирає СЕС з економічних міркувань. Але власна сонячна генерація дає більше, ніж просту економію. Використання екологічної енергії допомагає зберегти довкілля та зменшити шкідливий вплив на клімат.

У сучасному світі турбота про довкілля – не лише інструмент піару та маркетингу: приходить час, коли викиди бізнесу напряму впливатимуть на його прибутковість.

Європа поставила собі за мету радикально скоротити викиди парникових газів у найближчі десятиліття і вимагає такого ж підходу від своїх торгових партнерів. Одним із інструментів такої політики є механізм прикордонного вуглецевого регулювання (CBAM) – додатковий податок для товарів із країн, що не є членами ЄС, якщо вони вироблені із застосуванням «брудної» енергії. CBAM поширюється і на товари українських виробників.

Отже, якщо продукція орієнтована на експорт, СЕС зробить її більш конкурентоздатною та допоможе уникнути додаткових податків.

Чого чекати в майбутньому

Сьогодні підприємства інвестують у СЕС, щоб використовувати сонячну енергію замість частини електроенергії з мережі. Але вже найближчим часом ринок очікує на новий інструмент, який дозволить власникам СЕС повністю закривати потреби підприємства в енергії. Це – чистий облік споживання енергії, або Net Metering, законодавчу базу для якого наразі розробляє Держенергоефективності. Цей механізм дозволить віддавати в мережу надлишок виробленої енергії та використовувати її в холодний період або вночі. Net Metering ефективно працює у більш ніж 70 країнах світу.

Уже зараз власна сонячна генерація – гарний спосіб заощадити і конкурентна перевага для будь-якого бізнесу, незалежно від розміру та сфери. А в найближчі роки мати власну СЕС стане ще вигідніше через постійне зростання тарифів і нові прогресивні механізми державного регулювання.

Стаття взята з ресурсу mind.ua