Інтерв'ю: як сонячна станція вратувала під час війни

Інтерв'ю: як сонячна станція вратувала під час війни

ОЛЕКСАНДР АНАНЬЄВ: “ЗАВДЯКИ СОНЯЧНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ В МОЄМУ БУДИНКУ ВСЕ ФУНКЦІОНУВАЛО: БУЛО ОСВІТЛЕННЯ, ОПАЛЕННЯ, ПИТНА ВОДА ЗІ СКВАЖИНИ, ГАРЯЧА ВОДА ТА МОЖЛИВІСТЬ ПРИГОТУВАТИ ЇЖУ”.

Війна забирає тисячі життів українців, руйнує наші домівки, які ми будували роками, руйнує наші плани та мрії. Але разом з тим зазнає пошкоджень і енергетичний сектор. І «зелена» енергетика не є виключенням.

Ми поспілкувалися з Олександром Ананьєвим з Київської області, власником домашньої сонячної електростанції потужністю 30 КВт, та гібридної станції потужністю 10 КВт. Його СЕС була пошкоджена внаслідок авіаудару.

Доброго дня, Олександре! Розкажіть, будь ласка, скільки встигла попрацювати станція з моменту установки? 

Моя мережева станція була запущена наприкінці серпня 2016 року, договір на Зелений тариф отримав на початку жовтня 2016 року. Гібридну станцію ввів в експлуатацію в 2017 році.

У якому стані знаходиться станція зараз? 

Зараз станція вже знаходиться в повному робочому стані, хоча була дещо пошкоджена.

Ваша СЕС знаходилась на території, яка була в окупації? Чи була у Вас можливість зняти та сховати панелі, або можливо були випадки, коли окупанти погрожували забрати її, або знищити?

Моє місцезнаходження було рівно на лінії вогню. Північ селища був окупований, неподалік мене з півдня були наші військові. Можливості демонтувати панелі не було, це було небезпечно через постійні обстріли, атаки, снайперський вогонь. Безпосередньо на самій станції окупантів не було, найближче вони підходили на 500-600 метрів, але їм давали відсіч. Більше місяця селище було практично в оточенні і багато будівель зазнали сильних руйнувань.

До якого моменту від початку повномасштабного вторгнення працювала сонячна станція?

СЕС працювала до моменту першого авіаудару. 1 березня було зруйновано основні ЛЕП 110 і 35 кВ, які живлять селище, і мережа зникла повністю. Гібридна станція продовжувала працювати, пошкоджені панелі на ній я виключив зі схеми, а тому потужність зменшилася, але цього було достатньо для отримання необхідної електроенергії для життя.

Можливо, у Вас є історії того, як завдяки домашньої сонячної електростанції вдалося врятувати життя собі, рідним, або односельчанам?  

Моя гібридна станція буквально рятувала мені і моїй родині життя, так як за відсутності всіх благ цивілізації ­– зовнішньої електроенергії, газу, води, зв´язку, завдяки сонячній електростанції в моєму будинку все функціонувало: було освітлення, опалення, питна вода зі скважини, гаряча вода та можливість приготувати їжу, адже холодильники теж працювали і зберігся запас продуктів.

В нашому «мікрорайоні» (це декілька вулиць) залишилося до двох десятків людей. Дякуючи Богу, дітей всіх вивезли, дехто прийняв рішення залишитись, найстаршій бабусі – 95 років. Всі вони заряджали у мене телефони та інші гаджети, набирали воду, приходили приймати душ, користувалися пральною машиною. Наші військові також заряджали свої акумулятори до різноманітної техніки, набирали воду і прали білизну.

Перше відновлення мережі у нас відбулося десь 5 квітня, але по тимчасовій схемі від сусідньої області, напруга на фазах була дуже низькою, всього від 110 до 170 Вольт. Тоді я переналаштував мережевий сонячний інвертор на роботу в таких умовах, і коли вдень було сонячно, він давав генерацію, напруга на фазах піднімалася і сусіди могли хоч вдень користуватися світлом.

Дякуємо за історію! Це насправді вражає, як маленька гібридна станція рятувала життя багатьом людям. Чи очікуєте Ви в подальшому відшкодування від держави та органів влади?

На допомогу вже не очікую, відновив все самостійно. Але сподіваюсь на компенсацію – заподіяна мені пряма шкода це 19 розбитих сонячних панелей, перебиті кабелі.

Олександре, про що Ви мрієте сьогодні?

Мрію про одне – найшвидше закінчення війни, відбудову нашої Держави, і найголовніше ­– про державну енергонезалежність від агресора і по-максимуму продовження розвитку «зеленої» енергетики!

Дякуємо Вам за інтерв’ю!

Стаття взята з ресурсу aseu.org.ua .