Міжнародне енергетичне агентство: інвестиції в енергетичний сектор

Міжнародне енергетичне агентство: інвестиції в енергетичний сектор

Високі ціни, зростання витрат, економічна невизначеність, занепокоєння енергетичною безпекою та кліматичні вимоги становлять потужний коктейль факторів, що впливають на глобальні інвестиції в енергетику. Інвестиції є ключовими для подолання багатьох напрямків сучасної енергетичної кризи: зменшити тиск на споживачів, перевести світ на шлях чистого нуля, прискорити економічне відновлення та – зокрема для Європи – зменшити залежність від росії після її вторгнення в Україну. 

Світові інвестиції в енергетику зростуть більш ніж на 8% у 2022 році й досягнуть 2,4 трильйона доларів США, що значно перевищує рівень до пандемії. Інвестиції збільшуються в усіх частинах енергетичного сектора, але основний поштовх останніми роками надійшов від електроенергетичного сектору – головним чином у сфері відновлюваних джерел енергії та мережах – і від збільшення витрат на ефективність кінцевого використання. Інвестиції в нафту, газ, вугілля та постачання палива з низьким вмістом вуглецю є єдиною сферою, яка в сукупності залишається нижчою за рівень, який спостерігався до пандемії у 2019 році. 

.Глобальні енергетичні інвестиції▼

Відновлювані джерела енергії, ефективність і електромобілі ведуть поштовх до чистої енергії. Інвестиції в чисту енергетику нарешті починають зростати і, як очікується, у 2022 році перевищать 1,4 трильйона доларів США, що становить майже три чверті зростання загальних інвестицій в енергетику. Найвищий рівень інвестицій у чисту енергію у 2021 році був у Китаї (380 мільярдів доларів США), за ним йдуть Європейський Союз (260 мільярдів доларів США) і Сполучені Штати Америки (215 мільярдів доларів США).

В основі позитивної тенденції лежить відновлювана енергетика; незважаючи на те, що витрати зросли за останні місяці, екологічно чисті технології, такі як вітрова та сонячна фотоелектричні системи, залишаються найдешевшим варіантом для нової генерації електроенергії в багатьох країнах, навіть без урахування надзвичайно високих цін на вугілля та газ у 2022 році. На відновлювані джерела енергії, мережі та системи зберігання зараз припадає понад 80% загальних інвестицій у сектор електроенергетики. Сонячна фотоелектрична енергетика становить майже половину нових інвестицій у відновлювані джерела енергії.

Інвестиції в системи накопичення енергії досягають нових максимумів і, як очікується, зростуть більш ніж удвічі й досягнуть майже 20 мільярдів доларів США в 2022 році. Це пов'язано з розгортанням таких систем приєднани до мереж, яке становило понад 70% загальних інвестицій у 2021 році. Імпульс розвитку зеленого водню був посилений вторгненням росії в Україну, що збільшило підтримку політики, особливо в Європі. Компанії, орієнтовані на відновлюваний водень, залучають більше грошей, ніж будь-коли раніше.

Щорічні інвестиції в чисту енергію▼